Štampa

Огледни час из немачког и италијанског језика

Наставнице италијанског и немачког језика Марија Трифуновић и Слађана Лекић одржале су 27. септембра огледни час са ученицима одељења VII3 и VII5.

За ученике који уче италијански и немачки језик у комбинованим одељењима је припремљен квиз знања у ППТ презентацији. Свако одељење је имало по пет питања (из опште културе и граматике) из оба језика, на која су  наизменично одговарали. Задаци су били, пре свега, интересантни и забавни, али могло се знање проверити, обновити, а и нешто ново научити. Питања на која ученици једног одељења нису знали одговор прослеђена су другом одељењу.  За сваки тачан одговор ученици су добијали по један бод, а одељење које je имало највише бодова је проглашено победником.

Након квиза ученици су имали задатак да исечене лиске са речима на једном од романских, германских или словенских језика, које су сви ученици добили на почетку часа, залепе на одговарајућу грану индоевропског дрвета у зависности од тога којој породици језика припада страна реч.

Још један заједнички труд, пријатно искуство, али и подстицај свима да побољшају, како знање, тако и разумевање и толеранцију. Један од циљева овог часа је поред унапређивање наставе језика кроз различите методе и облике рада и охрабривање ученика да уче стране језике . Овим активностима, истакнут је значај учења и употребе језика и упознавања и разумевања других култура и народа.

„Границе мог говора су границе мог светa.“ (аустријски филозоф Лудвиг Витгенстајн)

Фотографије можете погледати овде.

Слађана Лекић, наставница немачког језика