Štampa

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Поводом Европског дана језика, 26.септембра,  и ове 2019, ученици, наставнице страних језика и школски библиотекар и наше Школе одржали су традиционалну приредбу која се свима допала, а коју су осмислиле наставнице немачког језика Слађана Лекић и Невена Пешић.

Израдили смо паное, певали смо, глумили, плесали, а бројна публика је  имала прилику да ужива у талентима наших ученика.

Ученици су савлађивали нове речи и појмове, текстове песама и мелодије, увежбавали јавни наступ и побољшавајући своје језичке вештине радили заједно за боље друштво поштујући међусобне разлике.

Један од циљева ове традиционалне манифестације у нашој Школи је унапређивање наставе језика кроз инспиративни програм и израду маштовитих паноа.

Централни део прославе је свакако приредба, за коју се показало да је најзанимљивија ако се базира на музичким тачкама. Језици и нумере били су разноврсни, а умеће су показалиплесне групе и ученици шестог и седмог разреда скечом „Сва слова су пријатељи“ (AlleBuchstabensindFreunde) на немачком језику и временском прогнозом на италијанском језику. Изведене су и чувена руска песма „Каћуша“, дечијaпесмa „Кад си срећан“ на немачком, италијанском, енглеском и српском језику, као ипесма Cups(WhenImgone)уз ритмичко-моторичке покрете са чашом, која је изазвала највеће одушевљење публике.

Осим приредбе организована је и додела диплома ученицима од  V до VIII разреда који су прошле школске 2018/19. године на међународном  такмичењу Willkommenиз немачког језика заузели висока места.

Још један заједнички труд, пријатно искуство, али и подстицај свима да побољшају како знање, тако и разумевање. Језик је једно од најзначајнијих обележја културе и темељ људског рода на ком почива културна историја и традиција човечанства.

Ако говоримо и разумемо више језика, посматрамо свет у више боја, отворенији смо за многобројне културне, научне и друштвене могућности.

Желимо да подстакнемо, пре свега младе за учење страних језика јер је то важно за нашу будућност, али и за размену и стицање нових искустава, јер се од давнина каже: „Колико језика говориш, толико људи вредиш“.

                                                                                               

Реализатори обележавања били су:
Невена Пешић, наставница немачког језика

Слађана Лекић, наставница немачког језика

Марија Трифуновић, наставницаиталијанског  језика
Милена Миловановић, наставницаиталијанског  језика/библиотекар

Марина Секулић, наставница енглеског језика
Сунчица Мандић, наставница енглеског језика
Богдан Пауновић, наставник српског језика и /библиотекар

Фотографије можете погледати овде.


                                                                                                                  

Слађана Лекић, наставница немачког језика