Štampa

Dana 04.12.2015. godine 82 učenika sa pet nastavnika je posetilo Festival nauke u Beogradu. Ovogodišnji Festival je trajao od 03. do 06. decembra pod sloganom ''Čuda su svuda''.

Učenici su na nov, neobičan, kreativan i vizuelan način mogli da saznaju nešto novo i upoznaju se sa Pupinom, prenose reflekse, proizvode razne zvukove pomoću svetlosti i još mnogo toga.

Na početku posete učenici su prisustvovali predavanju o gravitaciji. Na zanimljiv način saznali su kako da odrede težište bilo kog predmeta, kao i to da Miško može da hoda po žici. Čarolimatika im je pokazala kako uz pomoć brojeva mogu da pogode koji broj cipela nose njihovi drugovi ili koji su broj zamislili. U interaktivnoj radionici Geografskog instituta ''Jovan Cvijić'' učenici su na zanimljiv način pokušali da uhvate vetar i odrede njegovu jačinu i brzinu.

Devojčice su naučile kako da naprave prirodno rumenilo, a dečaci šta je crna rupa i kako da upale svetlo vozeći bicikl. NAO robot je osećao i prepoznavao emocije učenika i vešto ih imitirao.

Uz alat kakav je mikroskop na lak način su saznali i povećali svoja znanja o najstarijim organizmima, kuhinjskim čarolijama i brojnim drugim zanimljivim temama. Videli kako stomatolozi vade zube, palili vatru na ruci, učili skelet da igra, proizvodili struju, vodili robota kroz lavirint i još mnogo toga.

Na kraju dana pokušali su da se izvuku iz začaranog kruga pertli, ali njihovi osmesi na licima su govorili više od reči.

Fotografije možete pogledati ovde.