Štampa

Svake godine u Evropi se obeležava evropski dan posmatranja ptica. U saradnji sa Društvom lјubitelјa ptica i prirode ''Sove na oprezu'' organizovan je odlazak Ovčarsko-kablarsku klisuru, kako bi deca posmatrala ptice.

Na ovaj izlet krenulo je 12 učenika naše škole sa drugarima iz ostalih čačanskih škola. Dan je obuhvatao tri segmenta: vožnja katamaranom, prstenovački kamp i prezentacija o Ovčarsko-kablarskoj klisuri i pticama.

Vožnja katamaranom je trajala sat vremena i u tom vremenskom periodu deca su uz pomoć dvogleda videli sivu čaplјu, patku gluvaru, gnjurca, veliku senicu i druge ptice. Pored toga učenici su se na ovom kratkom putovanju Zapadnom Moravom upoznali i sa manastirima, vegetacijom i planinama Ovčar i Kablar.

U prstenovačkom kampu učenicima je pokazan način hvatanja ptica u svrhu prstenovanja. Jedna od uhvaćenih ptica je bila velika senica. Naučili su načine kako se ptice drže, a da ih ne povredimo, kako i na koji način im se stavlјa prsten na nogu i čemu on služi i kako da prepoznaju starost i pol ptice.

U školi u Ovčar banji imali su kratko predavanje o Ovčarsko-kablarskoj klisuri i mogli se upoznati sa različitim kućicama za ptice, ugroženim i izumrlim životinjama. Na kraju ovog dana učenici su posetili i manastir Blagoveštenje i upoznali se i sa kulturno-istorijskim znamenitostima Ovčarsko-kablarske klisure.

Sa svojim nastavnicama učenici su išli i vratili se vozom.

Fotografije možete pogledati ovde.

Milija Basarić, prof.biologije

Nataša Basarić, prof.geografije