JM School Tools - шаблон joomla Авто

San mi javu pokriva — naši nagrađeni učenici na Disovom proleću

Gradska biblioteka u Čačku i Odbor 56. Disovog proleća organizovali su u četvrtak, 30. maja 2019. godine u OŠ „Vladislav Petković Dis” u Zablaću susret posvećen nagrađenim učenicima osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga, koji su učestvovali na literarnim konkursima u okviru ovogodišnjih Disovih svečanosti. Prvi konkursi za učeničke radove raspisani su 1980. u okviru 17. Disovog proleća i već četiri decenije afirmišu stvaralaštvo mladih, kojima se nagrade uručuju na već tradicionalnim lirskim susretima u Osnovnoj školi koja nosi Disovo ime. Ovaj značajni jubilej proslavlјen je u Disovom zavičaju, u okviru programa pod nazivom „San mi javu pokriva”.

Svečanost, kojoj su prisustvovali mladi autori, njihovi učitelјi, nastavnici, direktori škola, brojni lјubitelјi pisane reči i pesnik Đorđo Sladoje, ovogodišnji laureat Disove nagrade, započela je u crkvi Svetog arhangela Gavrila, gde je protojerej Milolјub Mirković održao parastos pesniku „utoplјenih duša”.

U čast četiri decenije predanog i kreativnog rada nastupila je Nika Radonjić Đorđević, učenica četvrtog razreda OŠ „Dr Dragiša Mišović”, koja je manifestaciji posvetila pesmu „Disovo proleće”.

Okuplјene mlade autore i prijatelјe pisane reči pozdravio je ovogodišnji dobitnik Disove nagrade, pesnik Đorđo Sladoje. On je posavetovao mlade stvaraoce da pišu sa zadovolјstvom i lakoćom, jer čitaoci osećaju kada je pesma nastajala sa mukom i naporom i istakao da je pisanje beskrajno lepa duhovna igra. Dodao je da je i veliki pesnik Dis imao uspone i padove, da je bio na udaru srpske književne kritike toga vremena, ali da ga to nije sprečilo da bude „vukovac” srpske poezije.

Učenici naše Škole bili su veoma uspešni na ovom konkursu:

Nika Đorđević Radonjić 4/4 — PRVA nagrada za prozni rad  „Najčudnija knjiga na svetu“

Sanja Čolović 4/4 — PRVA nagrada za pesmu „Drug“

Uroš Tišma 6/4  — DRUGA nagrada  za pesmu „Tišina“

Jana Čolović 8/2 — TREĆA nagrada prozni rad „Ovo je moj svet“

Pesnik Đorđo Sladoje je uručio diplome i knjige nagrađenim učenicima osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga. Potom su nagrađeni i pohvalјeni autori pročitali svoje poetske i prozne radove, a da je žiri doneo dobru odluku potvrdila je publika koja je izražajano kazivanje radova pozdravila gromoglasnim aplauzom.