JM School Tools - шаблон joomla Авто

U periodu 20-26. marta 2023. obeležava se Svetska nedelja novca. U vezi sa tim, učitelji u produženom boravku naše škole Stefan Karapavlović i Nataša Protić organizivali su radionicu „Škola novca za osnovca“. Ideja je potekla iz istoimenog projekta koji je nastao u saradnji Ministarstva prosvete i Erste banke. Cilj projekta, kao i ove radionice bio je uvođenje i razvoj finansijske pismenosti kod učenika osnovnih škola.
Učenici prvog i drugog razreda kroz ovu radionicu upoznali su se sa srpskim papirnim i kovanim novcem, kao i kako se i u koje svrhe koristi novac. Govorili smo o značajnim građevinama i ličnostima koje krase novčanice srpske valute – dinar. Kroz brojne zadatke učenici su imali priliku da se upoznaju sa različitim vrednostima novčanica i kovanica, kao i da ih primene u realnim situacijama. Pravili su gusenicu od kovanica, brojili novac, rešavali matematičke zadatke koristeći novac, formirali cenu sladoleda na osnovu broja i cena kugli, ali i predstavili realnu situaciju kroz kupovinu u prodavnici
Na ovaj način postignuta je međupredmetna povezanost između matematike, likovne kulture, sveta oko nas i dr. Sledi niz fotografija.
Smatramo da je finansijska pismenost izuzetno važna još od mlađeg školskog uzrasta, pa se tako i ova radionica pokazala kao veoma svrsishodna. Učenici su pokazali da se sjajno snalaze prilikom manipulacije novcem, kako kroz različite zadatke, tako i u brojnim životnim situacijama.
Učitelji u produženom boravku
OŠ „Dr Dragiša Mišović“ Čačak
Stefan Karapavlović i Nataša Protić

FOTOGRAFIJE

Picture16