JM School Tools - шаблон joomla Авто

 

Povodom stogodišnjice proboja Solunskog fronta, u OŠ „Sveti Sava“, 29. oktobra 2018. godine, održana je svečana priredba. Ona je realizovana u saradnji sa učenicima i kolegama iz OŠ „Dr Dragiša Mišović“. Čitani su odlomci iz iz sećanja srpskih ratnika, učesnika u ovim događajima, ali i beleške iz ratnih dokumenata, dnevnika, saopštenja i naredbi kako savezničkih, tako i neprijatelјskih vojskovođa i vladara. Događaji koji su neposredno prethodili proboju, sam proboj, ali i ono što je sledilo nakon njega, zauzelo je najviše mesta u ovom svečanom podsećanju. Čule su se i dobro poznate pesme koje su tematski i motivski najviše vezane za to slavno vreme srpske istorije.

Priredba je 2. novembra još jednom izvedena u OŠ „Dr Dragiša Mišović“.

U uvodnoj reči istaknuta je potreba i važnost obeležavanja ovakvih jubileja:

Živimo u vremenu koje nam nameće svetu dužnost da se podsetimo svojih slavnih predaka i njihove plemenite žrtve. Ovih jesenjih dana navršava se čitav jedan vek od proboja Solunskog fronta i oslobođenja Srbije od svirepe nemačko-austrougarsko- bugarske okupacije. Drugi mogu kako im se kaže ili naredi, a mi, potomci tih najbolјih sinova srpskog roda, moramo onako kako nam nalažu lјubav prema slobodi i teško istorijsko iskustvo i pamćenje. Jer, zaista, ko ne poznaje i ne poštuje svoju bogatu drevnost i svoju višemilenijumsku tradiciju, ne može imati ni sadašnjost ni budućnost. Sve drugo je podmukla prevara i opaka glupost. Vreme je da se osvestimo i svetu dostojanstveno i ponosno kažemo i pokažemo iz dubine srca šta smo i ko smo, bili i ostali uprkos svemu. Jedan od tih načina je i ova skromna svečanost u čast heroja Albanske golgote, Kajmakčalana i Solunskog fronta. Večna im slava i poštovanje.

Učestvovali su učenici OŠ „Sveti Sava“: Nađa Nikolić, Đurđa Kovačević; pevači: Lena Lukić, Sofija Milikić, Emilija Stefanović, Mima Stefanović, Nađa Nikolić, Maja Novčić i Đurđa Radulović; učenici OŠ „Dr D. Mišović“: Mina Milivojčević i Vukašin Simeunović; pevači: Margita Jakovlјević, Marta Nikolić, Marija Vulić, Zorica Lazić i Vukašin Jeftić. Grčku pesmu je otpevala Anastasja Savić, učenica Srednje muzičke škole „DR Vojislav Vučković“ uz pratnju gitare Aleksandar Jelisavčića, učenika Gimnazije. Ivanka Spasojević, Teodora Donević i Maša Živković, učenice Muzičke škole pratile su pevače na violinama. Pevače su pripremali Mirjana Janevska i Olivera Filipović iz OŠ „Sveti Sava“ i Jelena Ratković i Stojan Guzina iz OŠ „DR Dragiša Mišović“, profesori muzičke kulture.

Scenario su napisali i učenike pripremali Nataša Paunović, prof. srpskog jezika iz OŠ „Sveti Sava“ i Bogdan Paunović, prof. srpskog jezika iz OŠ „Dr Dragiša Mišović“.

Tehničku podršku su nam pružili profesori informatike: Žarko Popadić iz OŠ „Sveti Sava“ i Dalibor Čuklјević iz OŠ „Dr Dragiša Mišović“ i Dragan Mitrović, prof. razredne nastave iz OŠ „Dr Dragiša Mišović“.