Povodom završetka prvog razreda, a sa ciljem da pokažu napredak i obraduju bake, deke, roditelje kao i mnogobrojne drugare naše škole , učenici 1/5 odeljenja odigrali su predstavu "Čudesan san" koju je napisao prof. Bogdan Paunović .
Poštovani,
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u saradnji sa E-upravom i profesorima (saradnicima) sa Matematičkog fakulteta u Beogradu i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, kreirali su portal eVežbaonica koji su učenicima stavili na raspolaganje.
Portal eVežbaonica omogućava učenicima da kroz rešavanje zadataka proveravaju svoje znanje tokom priprema za završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja. Zadaci iz sedam predmeta (srpski jezik/maternji jezik, matematika, fizika, hemija, biologija, geografija i istorija), raspoređeni su prema težini na tri nivoa – osnovni, srednji i napredni nivo, a sastavljeni su na osnovu obrazovnih standarda.
Pored zadataka na srpskom jeziku, na portalu se nalaze i zadaci na osam jezika nacionalnih manjina – albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom ili hrvatskom – te učenici na svom nastavnom jeziku mogu da pristupe eVežbaonici i da odgovaraju na zahteve u zadacima.
Link za pristup: https://evezbaonica.zvkov.gov.rs/
Portal je otvoren za javni pristup od petka 10.06.2022. godine.
Potrebno je da direktori škola i nastavnici obaveste učenike osmog razreda i njihove roditelje o Portalu eVežbaonica, kao o dodatnom vidu podrške učenicima prilikom pripremanja za završni ispit.
U okviru organizacije ,,Svetosavske svečanosti" juče je škola u Pakovraću bila mesto održavanja druge radionice pripremanja srpskih tradicionalnih jela. 45 učenika iz osnovnih škola ,,Ratko Mitrović", i ,,Dr Dragiša Mišović" zajedno sa veroučiteljem Đorđem Radojkovićem, učiteljem Draganom Mitrovićem, nastavnicom geografije Natašom Basarić i pomoćnom radnicom Vesnom Vujošević spremali su četiri srpska tradicionalna jela: ,,Vinogradarsku gibanicu"(recept iz Hilandarskog vinograda), ,,Domaću pogaču", ,,Svinjetinu sa povrćem ispod sača" i ,,Lenju pitu".
Učesnici su u formiranim grupama dobili zadatak da pripreme neko lepo jelo naše narodne kuhinje i donesu u Pakovraće gde su predstavljena njihova umeća i kreativnost. ,,Belmuž", ,,Mekike", ,,Pita sa višnjama", ,,Đevrek ćevap", ,,Pile na seoski način", ,,Gulaš", ,,Pita sa višnjama", ,,Žito sa šlagom" i ,,Koh sa grizom" samo su neka od tradicionalnih jela koja su vredni učenici doneli na zajedničku trpezu i na veliku radost svih prisutnih.
Radionica je trajala od 13 do 18 časova a osim pripreme i degustacije hrane, pesma i igra su kao i uvek bili sastavni deo ovog divnog dana punog osmeha, zadovoljstva i radosti. Pogledajte slike.